סכסוך בעסק המשפחתי הוא לא ״משחק ילדים״ וגם לא משחק ״סכום אפס״.

ניהול עסק כרוך גם בניהול משברים וסכסוכים. כאשר מדובר בעסק משפחתי העניין הופך להיות מורכב ומאתגר יותר מאחר שהוא מערב רגשות בעצימות גבוהה.
המקור לסכסוכים בעסקים משפחתיים לרוב נובע ממערכת היחסים בתוך התא המשפחתי כגון: ענייני ירושה, התחשבנויות כלכליות בתוך המשפחה, משקעי עבר, חוסר אחידות בתרומה לעסק, מלחמה על אהבת ההורים, מלחמות שליטה, חילוקי דעות באופן ניהול העסק במציאות משתנה, מינויים שלא מתאימים לתפקיד, החלטות אמוציונליות, העדר מנגנון לקבלת החלטות וכיו״׳צ.
אין חולק כי סכסוכים מסוג זה משפיעים באופן ישיר על העסק והם מחבלים בפעילות העסקית ומקשים על התפקוד התקין של העסק.
אנשים לעיתים בוחרים לפתור מחלוקות וסכסוכים בבית המשפט מאחר שהם סבורים שזהו האמצעי לפתרון סכסוכים שמגדיר סטנדרט להתנהגות ראויה, מה קורה כשעובדים לפי הכללים ומה קורה כשלא עומדים בכללים.

הגישה הפורמליסטית למשפט אומרת שלכל בעיה משפטית יש פתרון אחד ויחיד והיא מתחברת למשפט האדברסרי, ליריבות בין הצדדים, בה נדרשת הכרעה של צד ג׳ בסכסוך בין הצדדים והיא ניתנת במגבלות סדרי הדין. היסוד הפורמליסטי של הליך שמתנהל בבית המשפט מניח שעל ידי יישום כללים פרוצדורליים מובטחת תוצאה מסוימת: שיהיה הליך הוגן, שההליך יסתיים בפס״ד, הוא יפורסם וניתן יהיה לערער עליו.
עפ״י גישה זו, הצדדים לסכסוך מתחרים ביניהם על משאב מוגבל והמשחק הוא ״סכום אפס״ יש מנצח ויש מפסיד. מכאן אנו למדים כי ניהול הליך משפטי במקרה של סכסוך בעסק המשפחתי, אינו רלוונטי, כי במאבקים במשפחה אם אחד מפסיד – כולם מפסידים. יתרה מכך, ניהול הליך משפטי עשוי להקצין עמדות ואף להחריף את הבעיות ולהעמיק את הסכסוך.

הליך מתאים יותר ליישוב סכסוכים בעסק המשפחתי הוא הליך גישור, בהליך זה יוצאים מתוך נקודת הנחה שלכל בעיה יש יותר מפתרון אחד שהוא לגיטימי בעיני מערכת המשפט ולכן יש מרחב לפתרונות יצירתיים.
פתרון הסכסוך באמצעות גישור יכול להיות יישוב המחלוקת או לחילופין פירוק/פירוד והחלטה זו תלויה רק בצדדים לסכסוך, הליך הגישור אינו מסתכם בהכרעה כי אם בפתרון שמוסכם על כל הצדדים.
הליך הגישור הוא חשאי וסודי ומאפשר לצדדים לפרק את המטענים הרגשיים ולסייע בשיקום היחסים ומוקדש מאמץ לקידום מערכות יחסים תקינות והמשך שיתוף פעולה ומניעת סכסוכים עתידיים.
עורך דין שהוא גם מגשר מקצועי ידע לסייע לצדדים ליישב את המחלוקת ולהביא לסיומה בצורה המיטבית שתתחשב לא רק באינטרסים אלא גם ברצונות, בצרכים וברגשות של הצדדים ויתאים לצדדים פתרונות משפטיים כגון: הסכמים בין יורשים, הסכם שותפים, אמנה משפחתית, צוואות הדדיות, הסכמי ממון, מינוי גורם אובייקטיבי מקצועי ועצמאי, שינויים בחלוקת ההון וכיו״צ.

כל הסכמה והחלטה שמתקבלת במשפחה צריכה להיות מעוגנת במסמכים כתובים כי הזיכרון נחלש וסובייקטיבי. המסמכים לא באים במקום השיח אבל חייבים אותם כדי לעגן משפטית על מנת שיקוימו.
הסכמים מסוג זה מסייעים לפתרון הסכסוך ומאפשרים קביעת מנגנונים לפתירת מחלוקות עתידיות מתוך הבנה כי בעסק משפחתי מדובר במערכות יחסים מתמשכות ונדרש גם המשך שיתוף פעולה בין הצדדים.
המסמכים המשפטיים הם חלק בלתי נפרד ממערכת הכללים שמסדירה את הממשק בין המשפחה לבין העסק המשפחתי.

במקרה של סכסוך משפחתי אשר מעורב בו גם עסק משפחתי רצוי להיוועץ עם עורך דין שהוא גם מגשר שישלב בין פתרונות משפטיים וגישה שיתופית שישמרו גם על העסק וגם על היחסים.

שיתוף

מאמרים נוספים בנושא

מאמרים נוספים בנושא

אימון

גישור בגישה אימונית

הרב יונתן זקס זצ״ל מועדים לשיחה התרפיה הקוגניטיבית התנהגותית מזכירה לנו רכיב יסודי באמונה. כאשר אנו משנים את דרך החשיבה שלנו אנו משנים את דרך

המשך קריאה
אימון

משפחה ומנהיגות

מחבר הספר, רובין שארמה, הוא אחד המומחים הגדולים למנהיגות ולפיתוח היכולת האישית, אשר התפרסם בעולם, בין היתר, בעקבות ספרו: ״הנזיר שמכר את הפרארי שלו״. בספר

המשך קריאה
אודות
גישור
ייעוץ וליווי
אימון
הדרכות וסדנאות