לסכסוכים זוגיים יש מאפיינים ייחודיים שלא מתקיימים בדרך כלל בסכסוכים אחרים, ולכן סכסוכים זוגיים צריך לנהל בראייה צופה פני עתיד תוך התחשבות במאפיינים הייחודיים להלן:
איזון – ברב המקרים כאשר בני זוג מגיעים לגישור הרצון של שניהם אינו זהה. בכל שלב יש מישהו אחר מבני הזוג שרוצה יותר בפירוד או אפילו בגירושין. חוסר האיזון הזה יוצר פערי כוחות, כי כשבן זוג אחד רוצה בפרידה והשני רוצה לפתור את הסכסוך ולשקם את היחסים זה מייצר פערי כוחות. בהליך גישור זוגי חשוב שכל אחד מבני הזוג יחוש חופשי לבטא את עצמו ויבין את זכויותיו בהליך.
קביעת יעד משותף לגבי העתיד – בני זוג שחווים משבר לא תמיד יודעים מה הם רוצים והרצונות שלהם לא בהכרח זהים. בסכסוך זוגי יש כאלה שיחליטו שמתאים להם לעבוד על הזוגיות בטיפול זוגי או להסדיר את ענייני הפרידה בהסכם ובמקביל לעבוד על הזוגיות, או בכלל להתחיל בהליכי פרידה בהסכמה, אבל מה שחשוב בגישור זוגי, הוא קודם כל לייצר בהירות ביחס ליעד המשותף של בני הזוג ביחס לעתידם.
אחריות משותפת – זהו מאפיין שמתבטא בחלק מהמקרים של פרידה זוגית בעקבות סכסוך זוגי ביחס לנושאים שונים. לדוגמא:
שהות עם ילדים – כאשר בני זוג בסכסוך מחליטים על פרידה, זמנית או קבועה, אחד המאפיינים הוא אבדן של הזמן עם הילדים שהוא בהרבה מקרים מחצית מהזמן.
משפחת מוצא – במצב של סכסוך זוגי המערכות התומכות מדלדלות בחצי כי יש הרבה מקרים של קשרים משפחתיים הדוקים עם המשפחה של בן הזוג/בת הזוג והניתוק הזה מאד קשה.
מעגלים משניים – בפירוד או בגירושין יש כאלה ש״לוקחים צד״ ואז הרבה פעמים נאלצים להיפרד מחברים, מהמשפחה המורחבת, מחברים לעבודה.
רכוש משותף – במקרה של גירושין צריך לחלוק בנכסים, בפנסיה, בעסק, בחברה. יתרה מכך, היום 75% מהמשפחות חיות עם הלוואות, משכנתאות וכיו״צ. אז חלוקה של משק בית אחד לשני משקי בית זה עניין לא פשוט.
סטטוס – דימוי עצמי כגרוש.ה. אף על פי שגירושין נהיו דבר נפוץ וקיים בהרבה משקי בית סטטוס הוא עדיין משהו רלוונטי. יש אנשים ששינוי הסטטוס מעלה אצלם קשיים עם הדימוי העצמי, עם הגדרה העצמית, עם התמונה המנצחת שהיתה להם בראש והתנפצה.
מערכת יחסים סבירה – בניהול סכסוך זוגי יש להתחשב בקיום פיזי נאות, ניהול כלכלת בית, מגורים, חינוך ילדים, תקשורת בין בני הזוג ובין הורים לילדים. בהקשר זה ישנם מקרים בהם בגישור זוגי רצוי להעלות על הכתב הסכמות למשך תקופת הגישור עד שיקבע היעד המשותף לגבי העתיד.
אינטימיות – זהו מאפיין מרכזי שלא מופיע בסכסוכים אחרים רק בסכסוכים זוגיים. אינטימיות במובן של קרבה ויחסי אישות אבל גם היבטים של אמון, נאמנות, רגשות עוצמתיים ותלות הם חלק משמעותי בניהול סכסוך זוגי.
גישור זוגי יכול לסייע לבני זוג שחווים משבר בזוגיות לייצר בהירות ביחס ליעד המשותף שלהם ולתמונה העתידית המיטבית שלהם כאינדיבידואלים, כזוג, כהורים וכמשפחה, וכל זאת תוך הפנמת המאפיינים הנ״ל על אישיותם ועל הנסיבות המיוחדות שלהם.